Segala hak cipta adalah terpelihara. Powered by Blogger.

10 December 2010

Tambah Kelajuan Firefox 3.6

Salam semua pada ibu2 n ayah2 yer.
N3 aku kali nak kongsi info sikit pada mika2 semer yang guna firefox untuk melayari bahtera website. nie 4 sure jadi untuk firefox vision 3.6 tapi kalu vision lain tu insyaAllah boleh gak. Sure punyer dah ada yang tau kan tapi aku nak kongsi gak la. lagipun senang untuk aku incase bila aku format balik lapy aku nie.


klik kalu x nampak gak

1. Kat adress/url firefox korang tu taip about:config. pastu akan kuar satu warning. korang klik jer kat l be careful,i promise!. (sebabkan aku dah unclik kat warning tu, so pic warning tu x ada la ex)

senarai yang kuar 

2. So nanti gambar cam kat atas tu kuar. x payah nak tilik2 per yang ada sebab bukan korang faham pun.hahaha. Lepas kuar menda alah nie, korang cari menda2 yang kat bawah nie. nak kene tukar dia punyer value. kalo korang rasa cam sakit mate je nak cari, korang copy paste jer satu persatu menda nie.

network.http.pipelining

network.http.proxy.pipelining

network.dns.disableIPv6

plugin.expose_full_path

javascript.options.jit.chrome

javascript.options.jit.content

Ok, semer menda alah nie, korang tukar value dia dari false ke true. cara dia dengan klik 2 kali/double klik kat atas ayat dia nie.kalu dah yang ada true tu jangan la plak korang tekan lagi.kan tukar jadi false plak. tgk contoh kat bawah nie kalu x faham2 gak.



from

to


3. Pas siap yang kat atas ni, korang g plak kat network.http.pipelining.maxrequests. untuk yang nie, korang tukar value dia berdasarkan berapa banyak korang buka tab(web page) dalam satu2 masa. kalu 5, korang tukar la 5.ikut korang la. cam aku, aku tukar jadi 8 jer. nampak kan kat pic atas tu.

4. siap jer yg atas tu, korang klik kanan  tetikus korang, pastu g dekat new pastu klik kat Integer. pastu akan kuar satu box. korang just copy paste jer content.notify.backoffcount .lepas tu tekan ok. masukkan value dia ngn angka 5

5. Sekali lagi, klik kanan tetikus korang, pastu gi ke new n pilih 
Boolean. cam kat atas copy paste je content.notify.ontimer .klik ok pastu pilih value dia sebagai true

6. Cam kat atas lagik, klik kanan, new, Integer ,copy paste content.notify.interval ,masukan value dia dengan angka 500000

7. Klik kanan lagi, New, Integer, copy paste  content.switch.threshold ,masukan value dia dengan angka 250000

8. klik kanan lagi, New, Boolean, copy paste content.interrupt.parsing , set value dia sebagai true

9. Yang nie last dah, klik kanan, New, Integer ,copy paste content.max.tokenizing.time ,set value dia dengan angka 2250000


Bila dah siap semer nie, korang tutup/pangkah firefox korang. pastu buka balik n tengok sama ada dah laju ker tak dia loading page site. menda nie semer jadi pada lapy aku tapi kalu kat kirang tak jadi gak, try tgk balik step2 dia kot2 ada yg silap. tapi tatau la kot2 kom/lapy korang tu memang dah merayap. hehehe. kalu korang takut nak cuba pun, it ok bak kata mat salleh tu. ngeh...ngeh..ngeh. Btw, semer menda nia aku cekedout kat sini jer. sajer aku tulis balik sebab aku tatau nak wat N3 pe. hahaha. 

2 tapok kaki:

ciK mOt ©™ 10 December 2010 at 21:52  

adoi mat weii...
berpinar mata aku baca malang2 buta ni...adehh...sok la aku maghi baca mula ek... :p

SafaRi09 10 December 2010 at 22:03  

Cm: baca malam2 sunyi sepi skit.nanti kalu dah pening, masuk tidor jer terus.
:p


ShoutMix chat widget

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP