Segala hak cipta adalah terpelihara. Powered by Blogger.

23 February 2011

Temuduga Semalam

Salam n slamat pagi semer..

Semalam gigih jer aku ke ibu pejabat untuk temuduga. sebelum tu bukan main doh hafal angka. takutnya di tanya nanti. sampai kat ibu jabat pun dalam kul 8. dah sign kedatangan semer, tunggu la untuk ditemuduga..

Bila dah start temuduga, terus jer nama aku naik jadi org pertama. gabra giler.  last2 plak x jadi sebab nama akan dipanggil ikut senarai nama yang disediakan. bila tengok list, mak ai. nombor 50+++.

Tunggu punya tunggu, ambik ko...4.30 baru kene turn aku. terima jer la kan. bila masuk jer terus ditanya kerja mana. lepas cakap jer, terus kene sound. awak x malu ker datang temuduga? tu dia, solan membunuh. sebabnya kes lawatan KSU bebaru nie. dah tu plak, dok tanya pasal kisah ayam mengeram jer. aku main belasah jer la jawab sampai kan dia cakap aku nie banyak cakap plak. statment yg buat aku kaku kejap.

Pepun keputusan dia orang, aku ok jer. lagipun sekarang bukan aku x keje lagi kan. berserah jer la.

p/s: niat hati nak ambik pic tapi apakan daya telefon kehabisan bateri plak. hapeh tol!!

Read more...

Sama-Sama Kita Hayati..


video


  Andainya
Kau rasa tak  berupaya
Hidup sendirian
Tiada pembela

Segalanya suram
Bagai malam yang kelam
Tiada bantuan
Tiada tujuan

Janganlah berputus asa
kerana Allah bersamamu


InsyaAllah, insyaAllah, InsyaAllah
Ada jalannya

InsyaAllah, insyaAllah, InsyaAllah
Ada jalannya

Andainya,
Kesalmu berulang lagi
Bagai tiada ruang
Untuk kembali

Dikau keliru
Atas kesilapan lalu
Membelenggu hati
Dan fikiranmu

Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

InsyaAllah, insyaAllah, InsyaAllah
Ada jalannya


InsyaAllah, insyaAllah, InsyaAllah

Ada jalannya
Kembalilah
Kepada yang Esa
Yakin padaNya
panjatkan lah doa

Ooh ya Allah
Pimpinlah daku
sari tersasar 

Tunjukkan daku 
Ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar


InsyaAllah, insyaAllah, InsyaAllah
Ada jalannya

InsyaAllah, insyaAllah, InsyaAllah
Ada jalannya
....................
(Maher Zain ~ InsyaAllah)

Read more...

21 February 2011

Pening Dok Study

Monink n tengah ari semer..

Sekarang mood tengah fening2 skit. dok study nak temuduga sok pagi nie. perkara yang paling malas aku nak buat..

K, wish me luck yer.. salam

Read more...

20 February 2011

Mintak Tolong Pada Semua Blogger

Salam n slamat tengah hari semer...

Nie aku nak mintak tolong pada semer2 blogger.. Tadi salah sorang rakan FB aku post kat wall dia berkenaan adik nya yang hilang. Lokasi dia di Kunak, Sabah. so amat2 berharap kepada sesiapa yang penah atau terlihat adiknya nie, hubungi keluarga kawan FB aku nie di talian 0148705406

 sumber dari SINI

Read more...

Berita Baik Bagi Pengemar Budu

Salam n pagi semer..

Pagi nie aku ada berita baik bagi pengemar budu. btw, korang kenal ker BUDU??
Rasanya semer orang dah tau kan sebab sekarang kat mana-mana pun boleh dapatkan budu atau pun nama bandarnya sos bilis. meh tengok skit salah satu contoh budu. yang nie feberet aku. best siot..

memang glamer la budu nie. (sumber pic)


Info nie aku dapat kat FB jer. Meh pakat baca

Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.

Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.


 
Hidangan budu bersama nasi kerabu
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.




Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.




Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.


Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan, kerana ia telah disepara cerana oleh bakteria. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

Sumber dari SINI

Read more...

16 February 2011

Dah Hampir Limit Dah Nie

Sejak aku tukar plan maxisBB nie, aku rasa cam cepat plak usage dia jalan. rasanya penggunaan aku cam dulu jer. mana ada aku dok melayan lagu2 n citer2 semer dalam tenet. tgk dia punyer balance usage aku pun cam tak sampai 6Gb monthly dia.
Hari nie baru jer 16 hb. nak tunggu 28 hb bukan main lama lagi nie. aku rasa sempat habis dulu usage aku nie. nanti dah lembap lagi la bosan nak bertenet. x leh jadik nie. nak guna tenet opis, cam malas la plak. kan tak pasal2 hq tau. naik plak nama aku. per yer plan brokben yang unlimited (ader lagi ker) tapi murah ex??
Baru nie terjupa menda alah nie. cara nak lajukan broadband yang dah abis limit kat SINI. tapi x penah cuba la plak jadi ker tak. kalu jadi, pas2 nie tak payah la risau pasal usage lagi. pastu sure aku ambik yang paling murah terus. jimat...jimat...

Tapi kan, ada tenet pun cam bosan jer. tatau nak buat per tah. hari2 wat menda yang sama jer. bohsan la.nie pun dah tatau nak buat per. time opis pun lama lagik nie. aduh laa..

Read more...

Kolam Air Panas La, Besut

Salam n pagi blogger..
Hari nie dah mula start kerja. nie mesti ada lagi yang sambung cuti kot. pepun selamat bercuti la yer. 

Nie citerpasal semalam punyer. kebetulan plak aku tengah lepak kat umah kawan aku. tetiba plak akak dia msg cakap ajak g kolam air panas. so bila dah semer on tu, kira jadi la.terus jer berangkat dengan 2 biji kete. memang over load la kete. bayangkan la, 2 biji kete dengan org saramai 18 orang. kebanyakannya bawah 18 tahun la. aku rasa cam sadin la. tu pun nasib baik x ada road block. kalu tak nayer wei..

Otw g kolam air panas tu, cuaca hujan la plak. bukan main lebat lagi hujan turun. bila dah sampai kat kolam tu, cuaca cam cerah jer. kira ok la. sempat la aku snap pic 2 3 keping.
 
 
 
macam2 itik di jual kat sini. tu memasing dok berkenan la tu

 
yang nie dah nak nangis sebab mak dia x nak beli

Lepas jer tgk drama air mata, terpaksa la beli itik nie satu. lepas tu terus jer cari port nak ber BBQ. sempat la aku snap lagi pic orang dok mandi manda. bukan main ramai awek2 cun dok mandi. x sabar jer nak terjun.hahaha


 air dia x la dalam sangat

 
nie yang dok kat bawah, kat kolam air panas ramai lagi
 

Bila dah jumper port tu, tetiba lak cuaca ujan. kelam kabut la jugak kami nie. berlari ke kete nak ambik payung lak. nak g kat wakaf, semua dah penuh dah. terpaksa la guna payung x nak bagi barang2 basah.

Sebabkan hujan, maka rtvt BBQ x leh nak berjalan. nak ambik pic pun takut basah lak. so kita orang just terjun jer la mandi sambil usha awek2 yang ada.hahaha.

Bagi aku la kan, tempat nie ok la kalu family nak berpinik. tempat dia pun cantik la jugak. kat kolam air panas pun siap dah mozek comel pun. kalu nak dok berendam tu kira best la jugak. tapi kan kalu bawak telor n rendam kat kolam tu, rasanya masak jer telor tu. air dia panas gak la.

Kalu untuk pakwe makwe plak tu, kat bahagian belakang kolam tu ada port cantik punyer. air pun dalam. tapi jangan la plak korang buat wayang kat situ ex. kan tak pasal2 kawen free.

Read more...

13 February 2011

Kemalangan Ngeri Berhampiran SMK Hamzah 2, Machang

Video nie aku ambik melalui FB staf . Kejadiannyer di Machang Kelantan. memang ngeri gak la. Harap2 menda nie tak berlaku pada keluarga aku hendaknya. Sama-sama la kita jadikan iktibar k


video


Read more...

Hari Ahad Yang Boring

Hari nie masuk kerja dengan keadaan yang membohsankan jer. mood nak kerja cam kurang la plak dengan masalah yang harus difikirkan nie. tambah2 terfikirkan sidia yang akan pergi meninggalkan aku. ceh, jiwang karat plak.

Pagi tadi, b4 bos pergi mesyuarat, ada kerja yang harus dilakukan oleh semer staf opis. kerjanya menanam pokok2 bunga ngn pinang yang sampai minggu lepas. tu pun nasib baik tak lama. dan la siap sebelum matahari terpacak atas kepala. kerja mengali nasib baik x payah. kat kawasan tanah gambut nie senang la plak nak korek. tu pun bukan aku yang dok mengorek. tolong ukur jarak jer pun.

Sekarang mata cam layu jer. nak tido cam sejuk la plak dalam opis nie. sejang air cond ditambah satu lagi dalam opis nie, hari2 la berjeket. tak tahan wei sejuk2. cam mana la nak g jalan2 kat tempat salji cam nie ex. (ke Jepun pun ok gak kan. bila ex nak g??)

So nak hilangkan kebohsanan n kelayuan mata nie, sempat la aku dok melayan game  Chuzzle Deluxe. leka jer dok main. dah berminggu pun dok melayan. dok lawan high score ngn staf2 sini. hahaha.



Tadi terpasan lak kat FB ada staf post pasal kemalangan ngeri kat depan Sek. Men. Hamzah II Machang. memang ngeri la. nanti2 aku post kat sini yer.

Read more...

12 February 2011

Short N3 Hari Minggu... where are you facebook??

Pagi nie nie aku try buka facebook aku tapi tetiba plak x leh nak masuk web dia. korang kat luar sana ada masalah tak ngn facebook pagi nie? nak kata tenet aku problem, ok jer web2 lain aku buka. browser firefox prob, ngn crome pun tak boleh bukak. ker fb dah tutup nie? hehehe


Btw kan, dengar citer Ally Iskandar dah bertunang kan. akhirnya. ingatkan nak membujang sapa tua,ngeh..ngeh..ngeh.. pe pun, semoga berkekalan hingga ke hari mereka bersatu n akhir hayat.... hari mereka bersatu??? cam pelik jer ayat nie...

Read more...

10 February 2011

Peristiwa Panas Tadi Siang

Salam malam semer...

Kisah yang aku nak cerita nie terjadi siang hari tadi. memang membuatkan muka aku bertukar merah dan tak senang duduk la sekjap kat opis tadi akibat kebenganggan... 

Tadi time aku sedap jer rehat2 kat kerusi aku, tetiba plak PPK panggil aku. aku cam biasa la, mesti dah tau per masalahnya kalu PPK nie panggil. sure pasal komputer punyer. nak kata aku nie pandai komputer, x la jugak. just sikit2 tu biasa la kan. 

Bila dah sampai kat meja PPK nie, terus dia tanya napa dia x boleh buka fail yang staff ganu hantar melalui email. so bila aku tengok fail tu, rupa2nya format yang dia dapat tu dalam open opis punyer format. so sure x boleh nak buka sebab komputer dia just guna microsoft office 2007 jer.

So malas nak pening pala, terus jer la save fail tu masuk pen drive n bawak g pc yang ada open opis nie. bukan lama pun nak convert file tu. dah siap tu terus la aku bawak g kat dia. dia tya napa x leh buka kat kom dia n aku pun terang jer la kan. lepas tu boleh lak dia telefon ker opis ganu cakap dengan si penghantar email tu. yang aku dengar dia cakap komputer dia x leh nak buka fail tu, so lain kali jgn antar format cam tu lagi. banyak  keje nak kene wat semata mata nak buka fail tu.

Bila dah PPK aku cakap cam tu, terus jer dia ajar cam mana nak buka fail tu. kene plak PPK aku tak faham, terus jer pas telefon tu ke aku. pe lagi, terus jer aku plak kene tadah telinga.. 

"napa plak tak boleh buka nyer. save jer la dulu fail tu kat deskstop. pastu kelik kanan, gi kat open with. boleh la buka"

Aku pun cakap la baik2, komputer nie x ada open opis. so fail .odt nie memang x leh buka la. elok jer aku cakap..

"napa plak x boleh. kat komputer saya nie boleh jer buka. g jer kat open with, pastu pilih la speadsheet. komputer tu pakai windows per? pastu ada menda kuar kat open with?"

Dalam hati nie jangan cakap la. nak jer aku sound bengong tapi sebabkan ko tu pangkat lebih dari aku, so tadah jer la telinga. kan kalu aku xplain ko tak faham pulak. dah tu suka2 jer nak marah2 aku. satu lagi aper kene ngena windows dengan MS opis atau open opis nie?

Last2 sebab dah panas sangat, terus jer aku cakap. "takper la, dah boleh bukak nie. terus aku pas telefon ker PPK. malas aku nak layan org yang bodoh sombong nie. tapi bila aku ingat2 balik, nak jer aku maki balik kat dia. hahaha

Read more...

Pagi-Pagi dah manapak Jauh-Jauh

Eh, betul ker ayat aku "menapak" tu ex?? lantak la.

Al kisahnya pagi tadi, semangat jer nak g keje ari nie. yer la kan, ari nie dah khamis. balik awal, esok lusa cuti plak. Time turun umah pagi tadi, baca msg dulu. kawan aku cakap headfon ngn beg cd aku tertinggal kat umah dia. so runner dulu g umah dia nam ambik barang nie.

Dah ambik barang aku, terus jer merempit nak g keje. otw tu, tertengok plak kat langit. cantik giler la matahari pagi nie. warna oren gitu. sempat la aku snap 2,3 pic matahari pagi nie.

 dari atas moto jer ambik nie


pic tel cikai..mana la cantik sgt kan

Sampai kat kedai, terus beli nasi minyak jap. kan nanti lapor plak aku x per nak makan.. Ok..nie baru kisah tajuk aku. dari kedai, terus jer aku sambung merempit g opis. tapi malang tak berbau, baru jer 500 meter aku gerak, moto aku tetiba tersedut sedut. sah sah minyak dah kering. aku terus tekan klush bagi moto tu jalan kedepan skit.

Bila moto dah stop tu aku terus la turun n slow2 tolak moto. dah la keadaan jalan yang jem. banyak la kenderaan2 yang baik hati tolong bunyikan hon mereka2 tu. cam haram kan. bukan nyer nak breti tolong tolak pun. takat bunyikan hon baik tak yah. ingat aku nie anak dara ker?

Nak tak nak terpaksa lah aku menolak moto dalam 500 meter lagi. nasib baik pam minyak tak jauh. kalu tak nayer wei. bila fikir2 balik, memang salah aku pun. biasa pepagi ran jer aku chek minyak dalam tangki nie. hari nie napa la yang cuai sangat. Lupa lak nak bagitau, mete moto aku nie dah lama pun arwah. so kene la bukak tangki tengok baki minyak. kesian kan kat aku..

p/s: ader saper2 nak hadiahkan moto bar ke aku tak?? hahahaha

Read more...

ShoutMix chat widget

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP