Segala hak cipta adalah terpelihara. Powered by Blogger.

10 February 2011

Peristiwa Panas Tadi Siang

Salam malam semer...

Kisah yang aku nak cerita nie terjadi siang hari tadi. memang membuatkan muka aku bertukar merah dan tak senang duduk la sekjap kat opis tadi akibat kebenganggan... 

Tadi time aku sedap jer rehat2 kat kerusi aku, tetiba plak PPK panggil aku. aku cam biasa la, mesti dah tau per masalahnya kalu PPK nie panggil. sure pasal komputer punyer. nak kata aku nie pandai komputer, x la jugak. just sikit2 tu biasa la kan. 

Bila dah sampai kat meja PPK nie, terus dia tanya napa dia x boleh buka fail yang staff ganu hantar melalui email. so bila aku tengok fail tu, rupa2nya format yang dia dapat tu dalam open opis punyer format. so sure x boleh nak buka sebab komputer dia just guna microsoft office 2007 jer.

So malas nak pening pala, terus jer la save fail tu masuk pen drive n bawak g pc yang ada open opis nie. bukan lama pun nak convert file tu. dah siap tu terus la aku bawak g kat dia. dia tya napa x leh buka kat kom dia n aku pun terang jer la kan. lepas tu boleh lak dia telefon ker opis ganu cakap dengan si penghantar email tu. yang aku dengar dia cakap komputer dia x leh nak buka fail tu, so lain kali jgn antar format cam tu lagi. banyak  keje nak kene wat semata mata nak buka fail tu.

Bila dah PPK aku cakap cam tu, terus jer dia ajar cam mana nak buka fail tu. kene plak PPK aku tak faham, terus jer pas telefon tu ke aku. pe lagi, terus jer aku plak kene tadah telinga.. 

"napa plak tak boleh buka nyer. save jer la dulu fail tu kat deskstop. pastu kelik kanan, gi kat open with. boleh la buka"

Aku pun cakap la baik2, komputer nie x ada open opis. so fail .odt nie memang x leh buka la. elok jer aku cakap..

"napa plak x boleh. kat komputer saya nie boleh jer buka. g jer kat open with, pastu pilih la speadsheet. komputer tu pakai windows per? pastu ada menda kuar kat open with?"

Dalam hati nie jangan cakap la. nak jer aku sound bengong tapi sebabkan ko tu pangkat lebih dari aku, so tadah jer la telinga. kan kalu aku xplain ko tak faham pulak. dah tu suka2 jer nak marah2 aku. satu lagi aper kene ngena windows dengan MS opis atau open opis nie?

Last2 sebab dah panas sangat, terus jer aku cakap. "takper la, dah boleh bukak nie. terus aku pas telefon ker PPK. malas aku nak layan org yang bodoh sombong nie. tapi bila aku ingat2 balik, nak jer aku maki balik kat dia. hahaha

2 tapok kaki:

ciKmOt 10 February 2011 at 20:49  

lor, bakpe mung dok saunng jek...kalu aku saung jelah...dok semestinya pangkat lebih, ilmu pun lebih...hehehe

CWM Safari 10 February 2011 at 20:59  

CM: kalu saung kan panjang plok citer. x elok untuk kesihatan tu


ShoutMix chat widget

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP