Segala hak cipta adalah terpelihara. Powered by Blogger.

28 April 2011

Jom Kenal Daun Tembakau Yg Korang Selalu Isap

 Salam semua. bapakk arr lama aku x update blog. memang kemalasan melanda bagaikan thunami la.
So hari nie kerajinan aku nak update blog tu datang balik. tatau la sampai bila agaknya kali nie. hahaha

K, hari nie aku nak buat post tantang tembakau. sebabkan aku kerja kat sini, meh kita tgk gambar2 time aku menyelia jual beli tembakau nie. btw, nie merupakan kali ke 3 aku menyelia jual beli nie sejak aku bekerja kat sini hampir setahun.


nie pic2 sebelm rtvt jual beli berlaku








keadaan daun tembakau yang selalu mereka2 yang hisap





proses jual beli


time untuk menimbang








Aku pun cam malas nak citer detail. cukup la tgk2 gambar kat atas tu. biasanya untuk sekali jual tembakau nie, petani akan perolehi hasil sebanyak RM 10k keatas la. kalu banyak daun, banyak la duitnya kan. satu bungkus tembaukau kering tu, anggaran berat dia dalam  +70 kg. satu kilo plak ada la dalam RM 13 hingga RM 15 gak la. agak lumayan kan. so per kata pakai tanam tembakau lak. hahaha

4 tapok kaki:

cikmOt 28 April 2011 at 11:16  

tunjuk la pokok fresh dia...
ingat dulu masa kecik2 selalu balik kelate are bachok rasanya...belakan umah pak sedara tu ada tanam tembakau ni tau...

CWM Safari 28 April 2011 at 11:24  

Pic pokok fresh x ada dalam simpanan la CM. lain kali plak wat n3 lawatan ke ladang tembakau. hehe

cik dah ganu kiter 28 April 2011 at 14:04  

ayah cik dah wehi ngat isap rokok daun...kalu time cik dah nok blk neram gok ye kirim ar..area umah ni ada pokcik tanam n jual hok siap doh........2 hengget sepeket kecik

CWM Safari 28 April 2011 at 15:06  

@Cik dah: kalu kene molek memang best yang org kg buat. dulu rajin la gop isap okok daun.hehehe


ShoutMix chat widget

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP